Ünlü kozmetik devi iflas başvurusunda bulundu

Bir dönemler Türkiye'de de faaliyetlerini en üst seviyeye çıkaran Brezilya merkezli kozmetik şirketi Avon, iflas başvurusu yaptı. Firma son olarak ABD'de 50 milyon doların üzerinde bir rakamı tazminat olarak ödemek zorunda kalmıştı

Yıllarca Türkiye'de de büyük popülerlik kazanmış olan Avon, kansere yol açan maddeler içerdiği iddialarıyla yüzlerce dava ile karşı karşıya kalmış ve artan borç yüküyle mücadele etmek zorunda kalmıştı. Şirketin sahibi olan Brezilya merkezli Natura, Avon’un ürünlerinde bulunan talkın kansere yol açtığı iddialarıyla açılan davalar ve diğer finansal yükümlülüklerle başa çıkmak için iflas başvurusunda bulundu.

1 Milyar Dolarlık Borç Tasfiyesi

Theguardian.com’a göre, Avon Products Inc (API) olarak bilinen ve Avon’un Kuzey Amerika dışındaki ticaret operasyonlarını 2020 yılında devralan Natura’nın yan kuruluşu, 1 milyar dolardan fazla borcunu ve talk davalarıyla ilgili milyonlarca dolarlık yükümlülüklerini tasfiye etmek için iflas sürecine girdi. Şirketin toplam borcu 1,3 milyar doları buluyor ve yalnızca talk davalarına ilişkin 78 milyon dolar değerinde yükümlülükleri mevcut.

Yeni Sahibi İflas Başvurusunda Bulundu

Natura’nın Avon’un iflas sürecini yönetmek için yaptığı başvuru, borç yükümlülüklerinin "düzenli bir şekilde" ele alınmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, iflas sürecinin tamamlanmasının ardından Natura, ABD dışındaki operasyonları 125 milyon dolara geri satın almayı teklif etti. Bu süreç mahkeme denetiminde bir açık artırmaya tabi olacak.

43 Milyon Dolarlık Fon Desteği

Natura, iflas sürecine destek olmak için 43 milyon dolarlık bir fon sağlayacağını duyurdu. Aynı zamanda Avrupa, Asya ve Latin Amerika’daki ticaret operasyonlarını geri almak için 125 milyon dolarlık bir teklif sundu. Natura, başarılı olursa Avon’un borçlarının bir kısmını silmeyi ve markayı yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Operasyonlar Devam Edecek

Avon’un CEO’su Kristof Neirynck, bu süreçte şirketin doğrudan satış modelini modernize ederek uluslararası büyümeyi hızlandırmaya odaklanacağını belirtti. Ayrıca, Avon’un İngiltere kolu gibi diğer operasyonların ticarete devam edeceği ve iflas sürecinin işten çıkarmalara yol açmayacağı bildirildi.

Talk Davaları ve Kozmetik Sektöründe Kriz

Avon, talkla ilgili davalarla başa çıkmak için iflas başvurusunda bulunan son şirketlerden biri. Daha önce Johnson & Johnson da benzer davalarla mücadele etmiş ancak iflas yoluyla bu sorunları çözme çabaları henüz sonuçsuz kalmıştı.