19 Eylül 2024
weather
23°
Künye İletişim
OncuGazetesi Yerel İzmir'de Endişe Veren Manzara Gözlerden Kaçmadı

İzmir'de Endişe Veren Manzara Gözlerden Kaçmadı

İzmir'in Bayraklı sahilinde başlayan balık ölümleri, şehrin çeşitli noktalarında devam ediyor. Bu durum sadece balık ölümlerine sebep olmakla kalmayıp aynı zamanda kent genelinde ağır bir koku oluşmasına da neden oluyor. Yetkililer, konuyla ilgili incelemelerini sürdürüyor ve sorunun kaynağını tespit etmeye çalışıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İzmir'de Endişe Veren Manzara Gözlerden Kaçmadı

İzmir’de Bayraklı sahilinde başlayan ve kentte ağır bir kokuya neden olan balık ölümleri günlerdir şehrin farklı noktalarında da devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ölü balıkları gece-gündüz karadan ve denizden toplamasına rağmen denizdeki ölü balık miktarında azalma yaşanmazken, su ve balıklardan numune alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, elde edilen analiz sonuçlarını açıkladı.

ÜÇ FARKLI GÜN ÖLÇÜMLER YAPILDI

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ötrofikasyona bağlı değerlendirilen balık ölümlerinin olduğunu belirtti.

İnceleme ve Değerlendirme Sonuçları

Yapılan incelemede ve değerlendirmelerde ölümlerin 19 Ağustos 2024 tarihinde, deltanın deniz kısmında yaşandığı, çok sayıda kefal, çipura ve kömürcü kaya balığının karışık olarak öldüğü, deniz suyu renginin kırmızı bir hal aldığı gözlenmiş ve denizde ötrofikasyon olduğu tespit edilmiştir.

Su Analiz Sonuçları

Yerinde yapılan ölçümlerde su sıcaklığı 28°C, pH değeri 8,43, çözünmüş oksijen değeri 7,47 mg/L olarak ölçülmüştür. 20 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin durmaması sebebiyle tekrar müdürlüğümüz teknik personelince yerinde denetim yapılmış balık ölümlerinin artarak devam ettiği görülmüştür.

Yeni Ölçümler ve Durum

Yerinde tekrar ölçüm yapılmış olup su sıcaklığı 26,3°C, pH değeri 7,96 olarak tespit edilmiştir. Çözünmüş oksijen değerinin organik yıkıma ve ötrofikasyona bağlı olarak 2,50 mg/L’ye kadar düştüğü belirlenmiştir. 21 Ağustos 2024 tarihinde balık ölümlerinin Karşıyaka İlçesine de yayılması nedeniyle İl Müdürlüğümüz teknik personelince denetim yapılmış ve yerinde ölçümler yapılmıştır.

Analiz Sonuçları Bekleniyor

Buna göre, su sıcaklığı 28,8 °C, pH değeri 8,33, çözünmüş oksijen değeri 0,320 mg/lt olarak ölçülmüştür. Olay mahallinden su ve balık numuneleri alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmiş olup analiz sonuçları beklenmektedir.

Balık Ölümlerinin Nedeni

Olayın nedenleriyle ilgili açıklamada bulunan yetkililer, "Balık ölümlerinin artan sıcaklıklar, besin tuzları ve diğer kirleticiler dolayısıyla su kalitesindeki bozulma kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Analiz çalışmaları devam etmektedir." şeklinde konuştular.

Beşiktaş Lugano ile 3-3 berabere kaldı!

Beşiktaş Lugano ile 3-3 berabere kaldı!